NavBar

Navigation by WebRing.

duminică, august 02, 2009

PLANTE SI PLANETE, corespondente zodiacale

In medicina traditionala plantele se asociaza cu anumite planete si sunt prescrise in corelatie cu configuratii astrale precise. Corespondentele se bazeaza pe capacitatea plantelor de a amplifica sau modula rezonanta cu diferite planete si de a reduce influenta astrilor cu calitati opuse acestora. Prin echilibrarea influxurilor astrale polare (de exemplu influxul lunar cu cel solar, influxul venusian cu cel martian, influxul mercurian cu cel jupiterian, influxul saturnian cu cel al Luminariilor) fiinta ajunge la unificarea interioara a contrariilor, la armonie, recapatandu-si astfel in mod natural sanatatea fizica, psiho-mentala si spirituala.

Faimosul fitoterapeut englez Nicholas Culpeper (1616 - 1654) isi trata toti pacientii dupa ce in prealabil stabilea influxul energetic planetar perturbat care reprezenta cauza bolii. Aceasta metoda de tratament nu si-a pierdut din actualitate, fiind folosita in prezent atat de catre fitoterapeutii occidentali (de exemplu Elisabeth Brooke, autoarea excelentei carti "A woman’s book of herbs"), cat si de catre practicienii medicinei indiene, Ayurveda (exemplu David Frawley si Vasant Lad, autorii originalului ghid ayurvedic "Yoga of herbs").

SOARE

Musetel (Matricaria Chamomila)
Musetelul era considerat in Egiptul antic floarea zeului solar. Aceasta calitate este sustinuta de efectele benefice ale musetelului intr-o serie de afectiuni datorate dereglarii influxului solar in fiinta umana: febra, vedere slaba, inflamatii, dureri de cap, boli circulatorii, iritabilitate excesiva. Corespondenta este sugerata si de forma florii musetelului, care aminteste de discul solar radiant (in traditiile stravechi forma este conside- rata expresia fizica a unui anumit tip de energie subtila).

Deoarece reprezinta forta vietii, Soarele are puterea de a regenera fizicul si psihicul, distrugand raul si readucand sanatatea. De aceea, intrucat moduleaza influenta solara asupra corpului uman, musetelul este pe drept cuvant supranumit "leacul universal".


Floarea - Soarelui (Helianthus annuus)
Floarea - Soarelui, in rotirea ei neobosita ce urmareste evolutia astrului zilei, aminteste de inteleptul aflat intr-o permanenta comuniune cu Dumnezeu.

"Un intelept este, prin definitie, un om care nu alege niciodata. Nu alege intre bine si rau. El actioneaza intuitiv in perfecta concordanta cu ceea ce este bine. Exact ca floarea - soarelui. Cand Soarele este la rasarit, ea se orienteaza spre rasarit. Nu sta sa aleaga. Cand Soarele trece catre apus, ea se orienteaza catre apus. Nu face decat sa urmeze Soarele." (OSHO - "Stiinta sufletului")

La fel ca si musetelul, floarea - soarelui are proprietati febrifuge (scade febra). Florile si frunzele ei mai sunt folosite in tratamentul afectiunilor gatului si cailor respiratorii. Uleiul obtinut din semintele plantei are efect intaritor, energizant, vitalitatea fiind guvernata in fiinta de catre Soare.

LUNA

Sanziene galbene (Galium verum)
Sanzienele galbene sau dragaica sunt considerate plante magice in folclorul medical din tara noastra. Numele acestor flori este de fapt al unor zane, Sanzienele, ce pot fi vazute in noaptea de 24 iunie (Noaptea de Sanziene) dansand sau zburand in apropierea padurilor. Cea mai cunoscuta dintre ele este Iana Sanziana, despre care romanii spun ca ar fi "sora Soarelui". Dar cine alta este "sora Soarelui" daca nu Luna, care in astrologia medicala e considerata patroana acestor ierburi sacre ?

Sanzienele galbene sunt folosite traditional in ritualul petitului, practicat in ajunul acestei sarbatori. Energiile lunare vehiculate de catre planta simbolizeaza in acest context chemarea catre uniunea sexuala.
Ele mai au darul de a-i apara pe oameni de duhurile rele. De aceea, tarancile fac manunchiuri proaspete cu care impodobesc portile si ferestrele caselor.
Din punct de vedere medical, sanzienele reprezinta un remediu de baza pentru afectiunile limfatice, boli cauzate de o perturbare a energiei Lunii in fiinta.

MERCUR

Anason dulce (Foeniculum vulgare)
Anasonul dulce sau feniculul este traditional oferit tinerei mame inainte de implinirea a 41 de zile de la nasterea copilului sau. Ca planta a lui Mercur, astrul ce guverneaza comunicarea, anasonul dulce ajuta la stabilirea unei legaturi profunde intre mama si nou - nascut. Copilul hranit la san primeste odata cu laptele si incarcatura subtila a acestuia, reprezentata de energia iubirii materne. Anasonul dulce, stimuland lactatia, favorizeaza acest proces de comuniune intre cele doua fiinte, motiv pentru care consumarea lui este recomandata in ultimele zile ale sarcinii si in perioada alaptarii.

Alte indicatii de folosire a plantei sunt astmul si bronsita, maladii tipice pentru cei care au Mercur prost aspectat in astrograma.

VENUS

Soc (Sambucus nigra)
Socul, unul dintre copacii sacri ai celtilor, era folosit de acestia in ritualurile de initiere a tinerelor fete in tainele feminitatii. Socul si paducelul sunt in legatura cu planetele Venus si Marte si deci vehiculeaza energii feminine, respectiv masculine. Incarcatura subtila a celor doua plante sugereaza motivul pentru care sunt folosite in magia sexuala. Inclusiv in tara noastra, in unele zone, in timpul sezatorilor fetele rostesc anumite descantece sub un soc pentru a atrage feciorii spre ele. Florile de soc mai sunt folosite de catre vindecatorii romani sub forma de cataplasme pentru trata-rea "scrofulelor de la grumaz" (amigdalita), afectiune tipic venusiana.

MARTE

Paducel (Crataegus oxycantha)
Paducelul este un arbust spinos considerat sacru, deoarece se spune ca din ramurile lui a fost facuta coroana de spini a lui Iisus. Vindecatorii crestini motiveaza astfel proprietatea paducelului (tinctura de flori) de a ajuta la eliminarea tepilor patrunsi sub piele.

Ca planta a lui Marte, planeta ce guverneaza in fiinta sistemul muscular, paducelul actioneaza asupra miocardului (muschiul cardiac), fiind foarte util persoanelor cu afectiuni ale inimii.

Planta mai este eficienta si in alte boli tipice pentru un influx martian dereglat: hipertensiune, spasme musculare, colici etc. Se foloseste cu prudenta in caz de ulcer sau colita.

JUPITER

Papadia (Taraxacum officinale)
Cei initiati in esoterismul vegetal sustin ca daca te freci cu papadie pe tot corpul vei fi binevenit peste tot si vei atinge bunastarea, lucru evident daca ne reamintim ca Jupiter, patroana papadiei, este planeta prosperitatii, a confortului si a succesului.

Planta este recunoscuta drept un foarte bun remediu hepatic, bolile fica- tului fiind cauzate de o proasta aspectare a lui Jupiter in astrograma respectivei fiinte.

Papadia mai este de ajutor si in alte situatii patologice caracterizate de un influx energetic jupiterian dereglat, precum obezitatea, afectiunile cronice ale pielii, hemoroizii si dispepsia.

SATURN

Lumanarica (Verbascum thapsus)
Denumirea plantei este in legatura cu utilizarea tulpinii drept muc de lumanare (in engleza mai este denumita "candle light" - "flacara lumanarii").

Flacara lumanarii, o verticala curajoasa si fragila (cum o numea Gaston Bachelard), este simbolul vietii ascendente, al inaltarii sufletului catre cer.

Analogic vorbind, lumanarica, planta incarcata cu energia lui Saturn (planeta fidelitatii, renuntarii, castitatii si religiei), ne poate ajuta sa ne deschidem interior catre aspectele superioare, sacre ale propriei fiinte.

Planta mai este utila in tratamentul a numeroase maladii tipic saturniene: afectiuni ale urechii, exces de flegma in plamani, tuberculoza, unele afectiuni ale pielii.

de pe net...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astept sugestii, intrebari, completari.